Pimpelmezen op huizenjacht

Het was vandaag een heerlijke voorjaarsdag. Een pimpelmeespaartje inspecteert regelmatig een van de vogelhuisjes in de tuin.  Nog een beetje onwennig gaan ze behoedzaam te werk en dat is maar goed ook: onze poes heeft het al snel in de gaten en gaat op de uitkijk zitten.

Het mannetje gaat allereerst een kijkje nemen, terwijl het vrouwtje rustig zit te wachten op de schutting. Een keer zie ik ze samen in het vogelhuisje verdwijnen. Ik ben benieuwd of ze een nestje gaan bouwen.

Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje is voor ons niet te zien. Pimpelmezen zien elkaar echter anders dan wij ze zien, omdat ze heel goed UV-licht kunnen waarnemen. Het gekleurde petje is hierbij het belangrijkste deel van het mannetje dat indruk moet maken bij het vrouwtje.

Pimpelmezen eten insekten, spinnen, bladluizen, zaden en pinda’s. Ze  verzamelen hun voedsel het liefst in de directe omgeving van het nest. Pimpelmezen broeden in natuurlijke holten van bomen en in nestkasten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s