A little purple and gold butterfly on the wadden islands

Sand dunes on Texel

It is always a great pleasure to stay  at the wadden islands in the Netherlands. The flora and fauna of the islands is unique and with their beautifull sand dunes and long  silent beaches it is  the perfect place for long walks and trips on a bike.  Texel is the biggest islands and famous for his large amount of sheep and birds. During my stay the last couple of  days this little beauty was  flying around me when I was resting after a walk on the beach.  It is the Lythria cruentaria- I don’t know the English name – and although I have never seen it before this little butterfly seems to be common on sand in the Netherlands.

Het is altijd erg plezierig om op de Waddeneilanden te zijn. De flora en fauna is uniek en met de schitterende duinen en de stille brede stranden is het een ideale plek voor lange wandelingen en fietstochten. Texel is het grootste eiland en staat bekend om zijn vele schapen en vogels. Gedurende mijn bezoek de afgelopen dagen vloog deze kleine schoonheid rond terwijl ik even zat te rusten in de duinen na een lange wandeling op het strand. Het is de zuringspanner (Lythria cruentaria) en alhoewel ik deze nog niet eerder heb gespot schijnt het dat deze op zandgronden in Nederland vrij veel voor komt.

Lythria cruentaria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s